U ponedjeljak nastupa najodabraniji mjesec za muslimane – Ramazan

Prvi dan ramazana – početak posta  nastupa u ponedjeljak , 06, juna, a prvi teravih – namaz  je u nedjelju. Ramazan je najodabraniji mjesec za muslimane. To je deveti mjesec muslimanskog ( lunarnog) kalendara,  u kojem je počelo objavljivanje Kur’ana.

Na području BiH najduže će se postiti prvi dan – 18 sati. Najduži post na svijetu bit će u Reykjaviku, gdje će se prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, dok će najkraće postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, čiji će post trajati devet sati i sedam minuta.

Mjesec Ramazan je vrijeme strpljivosti i odricanja. Posebna prilika za sve koji slijede posljednju Božiju objavu, da sami provjere svoj odnos prema Bogu i prema ljudima, te da ga poprave i da budu najbolji primjer interpretacije islamskog učenja.

Povodom  nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, općinski načelnik Sead Muminović, u ime općinskih organa i svoje ime, upućuje najiskrenije čestitke vjernicima Islamske vjeroispovjesti, sa željom da ove mubarek dane mjeseca Ramazana provedu u ibadetu, dobrom zdravlju i raspoloženju.

Post navigation