Obavijest Općinskog štaba civilne zaštite

OPĆINSKI ŠTAB CIVLNE ZAŠTITE ČELIĆ

OBAVIJEST

Dana 03.06.2019. godine sa početkom u 09:00 sati održana je treća sjednica Općinskog štaba civilne zaštite općine Čelić,na kome se razmatralo stanje na prostoru općine Čelić usljed proglašenja prirodne nepogode izazvanog kišnim padavinama, a koje su proizvele poplave na području općine Čelić.

Analizom stanja na prostoru općine Čelić uslijed proglašenja prirodne nepogode zbog  kišnih padavina, a koje su proizvele poplave na području općine Čelić, na osnovu  prikupljenih informacija sa terena i neposrednim uvidom na određenim kritičnim tačkama konstatuje se da je stanje na prostoru općine Čelić izuzetno teško i da su posljedice izuzetno velike, i znatno veće u odnosu na procjenu od predhodnih dana. Prema prikupljenim informacijama o nastalim štetama na stambenim objektima se još uvijek zbrajaju, ali je broj veći nego što je predhodnih dan objavljeno.

Od strane JKP “Čistoća” d.o.o. Čelić, a po naredbi OSCŽ od dana 02.06.2019. godine izvršen je obilazak terena Brnjik, Ratkovići, Čelić, Šibošnica i Nahvioci. Pretprljene su velike šteta na izvorištima, usljed čega se bilo prinuđeno isključiti vodosnadbijevanje  i očistiti rezervoare. Evidentno je još 10-15 manjih kvarova u Brnjiku i Čeliću, ekipe su na terenu i radi se na otklanjanju istih. Vodosnadbijevanje stanovništva na području općine uglavnom uredno, osim u MZ Šibošnica. Radi se na otklanjanju kvara i očekuje se puštanje u funkciju u toku dana.

PS Čelić po naredbi OSCŽ od dana 02.06.2019. godine izvršila obilazak terena Brnjik, Ratkovići, Čelić, Šibošnica i Nahvioci. Izvršena je evidencija poplavljenih objekata. Idalje se prati situacija, specijalna jedinica stavljena na raspolaganje za slučaj većih intervencija. Rade se pojačene kontrole da ne bi došlo do eventualnih krađa. Zasad, situacija povoljna, s tim što se očekuje pojava novih klizišta.

JZU “Dom zdravlja Čelić” prati epidemiološku situaciju na području općine, zasad je ista pod kontrolom. Nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze, te nije bilo potrebe za aktiviranje specijalnih službi. Potrebno regulisati korištenje vode, hrane i ostalo. Povesti računa o posljedicama i odmah reagovati.

                                 KOMADANT OŠCZ ČELIĆ

                                                                                                     Sead Muminović

 

,

Post navigation