Čestitka povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana logoraša

Za sve Bosance i Hercegovce  9. maj  izuzetno je značajan datum iz  naše daljnje ali i bliže prošlosti – Dan Zlatnih ljiljana ; Dan pobjede nad fašizmom ; Dan logoraša Bosne i Hercegovine i Dan Europe.

Ovom prilikom svim nosiocima najvišeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, kao i njihovim porodicama, u svoje lično ime, i u ime uposlenika općine Čelić, čestitam Dan Zlatnih ljiljana. One koji su ovo priznanje dobili posthumno nećemo i ne smijemo zaboraviti, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne. Zlatni ljiljan je najveće ratno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Neki od boraca za svoju pokazanu hrabrost odlikovani su posthumno.

Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, endemični cvijet karakterističan za predjele Bosne (lat. Lilium Bosniacum) koji je korišten kao simbol za čistoću, nevinost i ljepotu. Koristili su ga mnogi bosanski heroji tokom duge historije, počevši od plemićkih porodica do kraljevske dinastije Kotromanića. Ljiljan je također bio karakteristika bosanskih avlija i bašti, opjevan najčešće kao zambak.

 

                                                                                                                                                                     OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                                                                     Sead Muminović

Post navigation