Godišnjica 208./254. Slavne Brdske Brigade Općine Čelić

Općinske organizacije porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i patriotske lige općine Čelić,organizovali  su obilježavanje Dana 208. – 254. Slavne brdske brigade.

Prema predviđenom programu, položeno je cvijeće  na Centralnom spomen obilježju  od strane organizatora, općinskih struktura i kantonalnih boračkih organizacija na kome se biranim riječima prisutnim obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čelić Džemal ef. Šadić.Nakon toga je upriličen prijem gostiju u Maloj sali općine Čelić, i održana je Svečana akademija u amfitetaru općine Čelić, na kojoj su se obratli organizatori, predstavnici općinskih strukutra i kantonalnih boračkih organizacija. Program su upotpunili prigodnim nastupima učenici MSŠ Čelić i OŠ Čelić.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

254. slavna brdska brigada, osnovana kao 208. brdska brigada, je bila vojna jedinica koja je za vrijeme agresije u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu 2. korpusa Armije RBiH. Bila je dio Operativne grupe 1 i 25. divizije.

U jedinice Armije RBiH angažirano je 3.112 vojnih obveznika (od čega 208 žena) što iznosi oko 90% raspoloživih vojnih obveznika. U Civilnoj zaštiti bilo je angažirano 180, a na radnoj obavezi 100 obveznika. Na početku agresije, na području općine Čelić formirani su odredi: Odred TO Čelić, Odred TO Vražići, Odred Vjetrenik i Odred Drijenča. 19. marta 1993. formirana je 208. brdska brigada Čelić, u čiji sastav su ušle do tada formirane jedinice i koja je postala nosilac objedinjenih borbenih dejstava u svojoj zoni odgovornosti. Ušla je u sastav Operativne grupe 1 (OG-1). Ulaskom u sastav 25. divizije, 1. marta 1995. godine, brigada je preimenovana u 254. slavnu brdsku brigadu.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata protiv agresije 1992-1995. godine, poginula su 164 pripadnika Armije RBiH dok je teže i lakše ranjeno 550 pripadnika. U ovom periodu poginulo je 31 civilno lice. Lakše i teže je ranjeno 110 civilnih lica. Komanda brigade se nalazila u Brnjiku.

,

Post navigation