Obavještenje za poljoprivredne proizvođače

 

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa prostora općine Čelić da je općina Čelić konkurisala na “Javni poziv za prikupljanje prijava za poticanje proljetne sjetve u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2020.godinu” koje je raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 10.04.2020. godine. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona učestvuje u sufinansiranju troškova poticanja proljetne sjetve u 2020. godini. Općina Čelić je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavila preliminarne spiskove sa poljoprivrednim proizvođačima koji su nosioci RPG-a i ispunjavaju uslove javnog poziva, a koji će poslužiti kao osnov za prikupljanje zahtjeva.

Nakon završetka Javnog poziva i potpisivanja Sporazuma između Ministarstva i Općine, počet će se sa prijemom zahtjeva poljoprivrednih proizvođača za sufinansiranje troškova proljetne sjetve u  službi nadležnoj za poslove poljoprivrede.

O tačnom datumu i neophodnoj dokumentaciji poljoprivrednici, nosioci RPG-a će biti naknadno i pravovremeno obaviješteni. Maksimalni iznos novčane podrške po krajnjem korisniku iznosi do 1000,00 KM.

Za sufinansiranje proljetne sjetve biti će razmatrani poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju slijedeće uslove:

  • da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK),

  • da su prijavili neku od navedenih proizvodnji: proizvodnja silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli, luk crveni, zelena salata, krompir I sl.),

  • da su izvršili sjetvu ili planiraju da uskoro obave sjetvu,

  • da posjeduju fiskalniračun (obrtnici fiskalni račun sa fakturom) za kupovinu sjemenskog materijala, gnojiva i zaštitnih sredstava koji odgovaraju proizvodnji koju su prijavili, sa prihvatljivim prodajnim cijena koje su bile tržišne cijene u trenutku kupovine,

  • da je kupovina navedenog repromaterijala izvršena u periodu proglašenja vanrednog stanja.

O daljnim koracima, datumu podnošenja zahtjeva i ostalim aktivnostima poljoprivredni proizvođači će biti blagovremeno obaviješteni putem web stranice općine Čelić.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Sead Muminović

 

,

Post navigation