Obavljena primopredaja deminiranog terena na zadatku “Dolovi – Čelićka rijeka”

Čelić, 19.05.2017.

Cilj zadatka: Deminiranje šumskog zemljišta nakon minske nesreće

Nakon teške minske nesreće od 23.03.2017. godine u kojoj je jedna osoba poginula, a druga lakše povrijeđena, stvorila se potreba hitnog deminiranja terena na mjestu nesreće s ciljem izvlačenja traktora i preostale opreme i sredstava koja su korištena prilikom sječe šume. Naime, toga dana su ove dvije osobe, na terenu koji je bio obilježen minskim oznakama, krećući se šumskim putevima traktorom aktivirali dvije tenkovske mine koje su imale ubitačno dejstvo. Predstavnici Regionalnog ureda BHMAC-a iz Tuzle su po ubrzanoj proceduri izradili projektnu dokumentaciju tako da su deminerski radovi započeti 04.04.2017. godine u izvedbi deminerskog tima civilne zaštite Tuzla „B“. Vrlo nepristupačan šumski teren sa velikim brojem zaostalih mina predstavljao je pravi izazov za deminere.

Tokom izvođenja deminerskih radova pronađena su sljedeća minskoeksplozivna i neeksplodirana ubojita sredstva:
1. protutenkovka mina – 6 kom.
2. protupješadijske mine tipa PMR-2A – 1 kom.
3. protupješadijske mine tipa PMA-3 – 3 kom.

Obzirom da se deminirani pojas nalazi u velikom pojasu koji se vodi kao sumnjiv teren na zaostale mine, bilo je neophodno izvršiti postavljanje trajnih oznaka u vidu čeličnih stubova (16 komada) na kojima je postavljen znak upozoravanja na mine, a jedan dio označen je polutrajnom ogradom. Završno uzorkovanje deminirane površine obavljeno je 18.05.2017. godine. Cjelokupan proces izvođenja deminerskih radova praćen je od strane inspektora Regionalnog ureda BH MAC-a iz Tuzle.

Ceremonija primopredaje deminirane površine obavljena je u petak 19.05.2017. godine uz prisustvo organa lokalne vlasti, Regionalnog ureda BHMAC-a, Općinske službe CZ Čelić, Federalne i Kantonalne uprave CZ i medija sa područja TK.

Post navigation