Održan okrugli sto na temu: “Kultura dijaloga i zašto je potrebno raditi na izgradnji mira”

Danas, 17.05.2017. godine sa početkom u 11: 00 h u prostorijama JU Gradska biblioteka Čelić održan je razgovor  u okviru projekta PRO- Budućnost ( Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj(USAID) koji implementira Catholic  Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forum građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovih „Razgovora“ je pružanje mogućnosti građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „ drugih“ i ostvare saradnju na aktivnostima koja mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.  Kako živimo u društvu koje je još uvijek opterećeno posljedicama prošlosti, ali i činjenicom da se mir konstantno ugrožava diljem svijeta, zajednički moramo afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i osobne odgovornosti. Samo tako možemo kreirati život bez strahova, uz međusobno poštivanje, razumijevanje i povjerenje, ali i solidarnost kao sastavni dio naše filozofije života.

Moderatori razgovora bili su Vehid Šehić, Forum građana Tuzla ( Partner u okviru projekta PRO – Budućnost ) , a uvodne riječi je dala Amira Pandžo , mirovna aktivistica.

Na okruglom stolu učešće su uzeli predstavnici općine, predstavnici javnih ustanova, ( JU „ Osnovna škola Čelić“ i JU „Osnovna škola Humci“ i MSŠ Čelić ) i predstavnici civilnog društva.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Post navigation