OŠCZ: Zaključci od 30.11.2020. godine

Na osnovu člana 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH „ broj:39/03, 22/06 i 43/10), te člana 17. Poslovnika o radu Općinskog štaba civilne zaštite broj:02-44-1312/05 od 17.07.2005.godine , Općinski štab civilne zaštite Čelić na sjednici održanoj 30.11.2020.god u 09,00 sati donosi:

ZAKLJUČKE

 1. Na prostoru općine Čelić, prema informacijama JZU Dom zdravlja Čelić, jutros do 09,00 sati  registrovano je ukupno 12 pozitivnih osoba  na koranavirus (SARS Cov19), od kojih su 9 osoba na kućnom  liječenju a 3 osobe su hospitalizovane na UKC Tuzla.  Prema navedenim  podacima 6 osoba  se nalazi u samoizolaciji iz razloga kontakta sa pozitivnim osobama i svi su dobrog  zdravstvenog stanja.

 2. Prema izvještaju Policijske stanice u Čeliću protekla 24 sata nije bilo ometanja javnog reda i mira. Izvršena je kontrola 8 lica koji se nalaze u samoizolaciji i konstatovano je da isti u potpunosti poštuju odredbe Rješenja o samoizolaciji.

 3. Obzirom da se situacija na prostoru cijele države BiH usložnjava po broju zaraženih, pozivamo građanje sa prostora općine Čelić da se maksimalno pridržavaju naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj :01-33-6301/20 od 09.11.2020.god.

 4. Podsjećamo građane da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, pranje i dezinfekcija ruku, te ograničeno okupljanje građana u zatvorenom i otvorenom prostoru do 30 osoba.

 5. Sva lica koja ne budu poštovala Naredbu bit će sankcionisana u skladu sa članom 66. i 68. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 6. Pozivamo građane općine Čelić da se u potpunosti pridržavaju Preporuka Kriznog štaba Federacije BiH br:01-33-6616/20 od 23.11.2020.god. u kojima stoji:

 1. Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, preporučuje se isto u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog  ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom porodičnog  ljekara , ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

 2. Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna i prvatna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

 3. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihove porodice da ostanu u kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

 4. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, kao ni unutar Bosne i Hercegovine, kako bi se spriječila lokalna transmisija virusa.

 5. Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacji BiH.

 6. Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na podrudju Federacije Bosne i Hercegovine, gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti (informatičko-komunikacijske tehnologije).

 7. Preporučuje se uposlenicima obrazovnih ustanova što kraće zadržavanje u zajedničkim prostorima obrazovnih ustanova (zbornice, kantine, hodnici i sl.), te obavljanje poslovnih aktivnosti (roditeljski sastanci, sjednice nastavničkog vijeća, informacije za roditelje i sl.) usmjeriti na ostale mogućnosti poslovne komunikacije, primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.).

 8. Preporučuje se svim pravnim subjektima da na području Federacije Bosne i Hercegovine, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

 9. Preporučuje se roditeljima da obustave pohađanje izvannastavnih školskih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

 10. Krizni štabovi kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, preporuke od  1. do 9. mogu donijeti i u formi naredbe.

 

Općinski štab civilne

zaštite Čelić

 

,

Post navigation