Predstavljanje Projekta razvoja ruralnog poslovanja – Podrška ruralnom biznisu

Dana 29.04. 2016. g. u 9:00 sati u općinskoj sali Čelić   upriličena je  prezentacija Projekta razvoja ruralnog poslovanja – komponenta 1, metodologija rada i vid saradnje i podrške poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima /  zadrugama u okviru Projekta.

Na  sastanku  su prisustvovali  predstavnici općinskih službi za privredu, poljoprivredu, predstavnici mjesnih zajednica općine i predstavnici udruženja / zadruga  i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda sa fokusom na sektore voćarstva i  povrtlarstva. Prezentacija Projekta propraćena je od strane medija RTVTK.

Projektom upravlja Ured za koordinaciju projekta  ( PCU) u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH,  a finasira ga Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj ( IFAD) u BiH.

Opći cilj  Projekta je smanjenje siromaštva na selu kroz povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihove sposobnosti brzog oporavljanja gradeći profitabilna farmska i ne-farmska poduzeća.

Ciljna skupina za predloženi projekt su:

1. mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu.

2. udruge proizvođača i zadruge, koje su orjentirane prema malim poljoprivrednim posjednicima, i njihovog povezivanja radi zajedničkog i boljeg pristupa tržištu.

3. nezaposlene žene i omladina bez zaposlenja zainteresirani za farmsko ili nefarmsko zaposlenje u poduzećima u ruralnim područjima uz adekvatnu plaću.

Od projekta se očekuje da pruži izravnu korist za preko 20.000 ruralnih domaćinstava.

 

previous arrow
next arrow
Slider

Post navigation