Svečano otvoreno spomen obilježje mr.Abdulahu Kovačeviću

Program obilježavanja Dana općine Čelić nastavljen je 18.11.2019.godine prijemom predstavnika boračkih organizacija i dobitnika najvećih ratnih priznanja u Maloj Sali općine Čelić. Općinski načelnik Sead Muminović, podsjetio je prisutne na vrijeme održavanja referenduma na kome se 99% stanovništva ovog kraja izjasnilo za izdvajanje današnje teritorije iz sastava SAO Semberija i Majevica a time i opštine Lopare kao i drugim pitanjima i planiranim projektima razvoja općine Čelić. Predstavnici općine i boračkih organizacija, obišli su mezarje u Ratkovićima i proučili fatihu šehidima.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prema programu obilježavanja Dana općine Čelić u prisustvu predstavnika općine Čelić, boračkih organizacija, Patriotske lige Bosne i Hercegovine i velikog broja mještana,  u Vražićima je otkriveno spomen obilježje mr. Abdulahu Kovačeviću prvom šehidu sa prostora sjeveroistočlne Bosne. Prisutnima su se obratili Hasan Bešić, direktor MSŠ Čelić, Salih Kulenović, Predsjednik Patriotske lige Bosne i Hercegovine a učenice Osnovne škole Vražići i MSŠ Čelić su vodile program i govorile stihove iz zbirke poezije „Zlatne kiše“ i „Bosnoljublje“ autora mr. Abdulaha Kovačevića. Spomen obilježje su otkrile Abdulahove sestre Mina i Sada zajedno sa općinskim načelnikom Seadom Muminovićem.

Mr. Abdulah Kovačević je rođen 03.05.1954.godine. Osnovnu školu završava u Vražićima a srednju  u Brčkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici a postdiplomski studij u Ljubljani. Doktorsku disertaciju je pripremao u Beogradu. Objavio je pedeset naučnih radova iz oblasti ekonomije kao i mnoge osvrte na predratnu političku situaciju u mnogobrojnim novinama. Za života je objavio zbirku poezije „Zlatne kiše“ a posthumno je objavljena zbirka poezije „Bosnoljublje“. Autor je elaborata o opravdanosti osnivanja općine Čelić odnosno njenom izdvajanju iz predratne opštine Lopare. Rezervisti JNA su ga oteli 29. Novembra 1991.godine a njegovo unakaženo tijelo je pronađeno 06. Januara 1992. godine na brdu „Žunovo“. Ukopan je u mezarju u Vražićima sa nezapamćenom dženazom kojoj je prisustvovalo oko desetak hiljada građana.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

,

Post navigation